Какви мерки предстоят след приетия доклад за двоен стандрат ?Европейският

...
 Какви мерки предстоят след приетия доклад за двоен стандрат ?Европейският
Коментари Харесай

Храните у нас: По-скъпи и по-некачествени, отколкото в Западна Европа

 

Какви ограничения предстоят след признатия отчет за двоен стандрат?

Европейският парламент одобри отчет, с който признава публично съществуването на разлики в качеството на продуктите, които се оферират в страните от Източна и Западна Европа.

Оказа се, че една и съща стока от една и съща марка е с друго качество у нас и в Германия. У нас качеството е по-ниско, а цената - нормално по-висока. 

Изследване на Българската организация за сигурност на храните разкрива, че различия в продуктите има - както в цената, по този начин и в състава им. Изследвани са 11 групи храни, 53 хранителни продукта. Взети са 106 проби от 7 страни.

В 40% от случаите са открити разлики в цените тук и на открито. Фрапиращ е казусът с тип италианска паста, която у нас е със 166% по-скъпа в сравнение с в Италия.

Небезизвестен е към този момент и казусът с българските бебета, които съгласно изследването похапват с 40% по-скъпи пюрета, в сравнение с бебетата в Западна Европа. 

В 20% от изследваните артикули е открита разлика в етикетите.

В 25% пък има разлика в състава на хранителната стойност. Например наличието на портокал в безалкохолна напитка от една и съща марка у нас е 5%, а в Италия - 12%.

Докато в половината от изследваните страни напитките се вършат със захар, за България се употребява сурогат.

Открити са и вкусови разлики в сладкарските, тестените, шоколадовите артикули, зеленчуковия бульон и моцарелата.

Според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев санкциите би трябвало бъдат % от годишния оборот. Едно от предложенията е санкцията да бъде 4% от него.

„ Внася се законопроект, който би трябвало да бъде гласуван  в Народното събрание за документ за сходство. Това, което сме предложили в отчета, е артикули, които са идентични във всяка страна от Европейски Съюз, да имат лого, което да потвърждава, че този артикул е с едно и също качество ”, добави евродепутатът от Българска социалистическа партия Момчил Неков. Той прикани жителите да наблюдават за нередности в качеството на храните в бъдеще. /Нова тв

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР